Ensemble K2                                speelt   Numan, Schönberg, Verbey en Kagel

dirigent Paul Janse                                                           Antje Lohse mezzosopraan

 

Programma:

Maurico Kagel              -           delen uit: Stücke der Windrose (Osten & Südosten)

Theo Verbey                -           Expulsie

                                   pauze

Toek Numan                 -           Il giocoliere errante

Arnold Schönberg        -           Lied der Waldtaube (bewerking voor kamerorkest)

 

Programma toelichting:

 

Ensemble K2 is een ensemble voor hedendaagse kamermuziek. Artistiek leider en dirigent van het ensemble is Paul Janse. De musici zijn non-professionals uit heel Nederland. K2 begon haar bestaan in 1998 met het uitvoeren van de moeder alle ensemble stukken: de Kammersymphonie van Arnold Schönberg.

In het voorjaar van 2001 speelt K2 een uiterst gevarieerd programma: een mix van actueel Nederlands werk, onvervalste hoogromantiek en uitbundige muzikale reisverhalen.

 

Het Lied der Waldtaube komt uit de Gurre-Lieder, Schönberg laatste bijdrage aan de Romantiek. Schönberg bewerkte het lied in 1922 zelf voor mezzosopraan en kamerensemble. Hij gebruikt de typische bezetting van strijkkwintet, houtblazers, hoorns, piano en harmonium waarmee hij vaker sterk geconcentreerde versies van enorme symfonische partituren maakt. Soliste is de mezzosopraan Antje Lohse.

Toek Numan schreef Il giocoliere errante (‘de wandelende jongleur’) in 1998 voor het Asko-Ensemble. Het werk is geïnspireerd op een boek over een kleine jonglerende man en heeft een betoverende, haast filmische werking. 

Expulsie (1988/1990) van Theo Verbey is voor groot ensemble. Verbey baseert zijn werk op ritme: ‘en wel een specifiek soort ritme dat een tempo, snelheid hoorbaar maakt’, aldus de componist. Naast ritme gaat Expulsie over akkoorden met een ‘besmet’ verleden: het werk bestaat geheel uit opeenvolgingen van het ‘Tristan’- en het ‘Hollywood’-akkoord.

Wereldburger Mauricio Kagel schreef een cyclus van acht Stücke der Windrose voor salonorkest. Het zijn absurdistische reisverslagen uit verre windstreken, met een relativerend karakter: want bijvoorbeeld het ‘Oosten’ heeft in Europa immers een heel andere betekenis dan in Zuid-Amerika.

 

Concerten:

           

UTRECHT

zaal                             -           Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 11

datum                          -           donderdag 17 mei 2001

aanvang                       -           20.30 uur

toegang                       -           fl   17,50           (  12,50 met korting  )

                                              

            ZEIST

zaal                             -           Zaal de Klinker, Markt 3

datum                          -           dinsdag 22 mei 2001

aanvang                       -           20.30 uur

toegang                       -           fl   17,50           (  12,50 met korting  )

 

AMSTERDAM

zaal                             -           Beurs van Berlage, AGA-zaal, Damrak 243; reserveren 020 627 0466

datum                          -           woensdag 23 mei 2001

aanvang                       -           20.30 uur

toegang                       -           fl   17,50           (  15,00 met korting  )


MET DANK AAN:                                   Provincie Utrecht, Fond voor Amateurkunst, Amsterdams Fonds v.d. KunstEnsemble K2

 

Het ensemble is gezichtsbepalend voor de muziek van de 20ste eeuw. Sinds Schönberg in 1906 zijn Kammersymphonie schreef schieten de composities voor solistische ensembles als paddestoelen uit de grond. En nagenoeg alle twintigste-eeuwse sleutelwerken zijn geschreven voor ensemble.

Sinds enkele decennia is er – in ieder geval in Nederland – een aantal professionele ensembles aktief dat zich in dit veelzijdige repertoire heeft gespecialiseerd. Nieuwe muziek geldt als moeilijk en zwaar; K2 wijdt zich, als een van de weinige amateur-ensembles, volledig aan het spelen van hedendaagse muziek.

De bezetting is solistisch en variabel: strijkkwintet, solistische blazers, piano en slagwerk, eventueel aangevuld met andere instrumenten. Het repertoire is uitdagend, zowel voor de musici als voor de luisteraars.

 

Per jaar organiseert K2 twee korte, intensieve projecten, waaraan amateurs uit heel Nederland deelnemen.

 

Kijk ook op http://go.to/ensemble-k2